AMSTERDAM - Tele2 gaat proberen om de tv-rechten voor het uitzenden van livevoetbal uit de eredivisie te behouden. Het Zweedse telecombedrijf wil meedoen aan de biedingsprocedure die later dit jaar van start gaat, zegt Günther Vogelpoel, directeur consumentenmarkt van Tele2.

De rechten zijn nu in handen van Versatel, het Amsterdamse telecom- en kabelbedrijf waarin Tele2 een belang van meer dan 80 procent heeft opgebouwd. Versatel betaalde 91,5 miljoen euro om drie seizoenen het voetbal te mogen uitzenden. Volgend jaar zomer lopen de rechten af.

Vogelpoel zegt serieus met de voetbalclubs, verenigd in de vennootschap ECV, te willen praten over de voorwaarden waaronder nieuwe licenties worden uitgeven. Dat is volgens hem ook noodzakelijk omdat Versatel nog altijd geld moet toeleggen op het voetbalaanbod.

Licentie

Volgens Vogelpoel zijn de verliezen mede het gevolg van beperkingen aan de huidige licentie. Zo mag Tele2 geen sublicenties verkopen, hoewel het bedrijf "tientallen miljoenen" heeft geïnvesteerd in het realiseren van de uitzendingen.

"Tele2 zou graag willen dienen als verkooporganisatie van de ECV", legt Vogelpoel uit. "Het gaat erom dat je de rechten zo verkoopt dat zo veel mogelijk Nederlanders ernaar kunnen kijken. Dat betekent dat meer partijen de beelden moeten kunnen uitzenden."

"Je kan beter honderd keer 1 euro vragen dan tien keer 5 euro. Als je nu een koude rekensom maakt, blijkt dat Versatel destijds toch te veel heeft betaald."