AMSTERDAM - Ambulancemedewerkers moeten net als politieagenten een waarborgfonds krijgen. Dit fonds moet uitkeren wanneer bij agressie tegen ambulancehulpverleners de dader niet kan worden achterhaald of van de dader geen schadevergoeding kan worden verkregen.

Dat stelt de vakbond CNV Ambulance maandag, die op korte termijn met de werkgevers gaat bekijken welke vormen van schade door agressie momenteel nog niet verzekerd zijn.

"Uiteraard willen wij het liefst dat agressie wordt voorkomen", zegt bestuurder van CNV Ambulance Gert-Jan den Besten. "Maar agressie maakt helaas onderdeel uit van onze huidige samenleving."

Vergoed

Volgens de bestuurder wordt veel schade die werknemers tijdens hun werk oplopen al vergoed door werkgevers. "Maar voor die gevallen die niet zijn gedekt zou de overheid een waarborgfonds moeten oprichten."

Verzekering

Vorige week maakte verzekeraar SEZ uit Reeuwijk nog bekend een verzekering voor werknemers aan te bieden tegen schade door geweld. De verzekeraar zei vooral te verwachten dat ambulancepersoneel, scheidsrechters en portiers belangstelling zouden hebben voor de polis. Het idee voor de nieuwe polis ontstond nadat ambulancepersoneel herhaaldelijk met agressie te maken kreeg.

Den Besten stelt dat de overheid de taak heeft om de agressie tegen te gaan. Daarom doet de bestuurder een beroep op diezelfde overheid voor het oprichten van het waarborgfonds.

Noodklok

Vorig jaar luidde de vakbond al de noodklok over toenemende agressie tegen ambulancebroeders. Uit eigen onderzoek bleek dat negen op de tien ambulancemedewerkers tijdens het werk te maken krijgt met agressie.