NEW YORK - De Amerikaanse effectenbeurs maakt zich op voor een belangrijke handelsweek. Beleggers krijgen onder meer de kwartaalresultaten voorgeschoteld van zwaarwegende concerns als chipgigant Intel, Citigroup (de grootste bank in de Verenigde Staten) en computerfabrikant Apple.

Deze cijfers kunnen inzicht verschaffen of het bedrijfsleven heeft geleden onder de afzwakkende Amerikaanse economie van de afgelopen tijd en zullen voor een belangrijk deel de richting van Wall Street bepalen.

"Het wordt deze week een en al actie. Bedrijfsresultaten staan bovenaan de lijst", zegt een Amerikaanse vermogensbeheerder.

Zolang winstwaarschuwingen uitblijven en bedrijfscijfers aan de bovenkant van de verwachtingen uitkomen, gaat de aandelenbeurs in New York volgens hem verder omhoog.

Inflatie

Op het macro-economische vlak krijgen aandelenhandelaren in New York te maken met belangrijke Amerikaanse inflatiecijfers. Het gaat om de kerninflatie, een voor voedsel en energie gecorrigeerde consumentenprijsindex, en de producentenprijzen over december.

De laatste worden bepaald door wat boeren en fabrieken aan hun afnemers in rekening brengen. Mogelijk zullen deze cijfers meer duidelijkheid geven over wanneer het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Fed, tot een verlaging van rente zal overgaan.

Amsterdam

In Amsterdam is het komende week nog tamelijk rustig op het gebied van cijfernieuws. De printer- en kopieermachineproducent Océ geeft maandag de aftrap voor de bekendmaking van zijn jaarresultaten.

Verwacht wordt dat de nettowinst over het vierde kwartaal met ruim de helft is afgenomen, onder meer door de stevige concurrentie en moeilijkheden bij de divisie, die printers voor kantoren maakt. ASML is volgende week het enige AEX-fonds op de agenda dat zijn jaarcijfers publiceert. Deze staan voor woensdag gepland.