CARACAS - Venezuela en Iran zullen zich binnen de Organisatie van Olieproducerende Landen (OPEC) inzetten voor een verdere reductie van de wereldwijde olieproductie. Dit hebben de presidenten van beide landen, Hugo Chávez en Mahmoud Ahmadinejad, zaterdag (plaatselijke tijd) bekendgemaakt na een ontmoeting in Caracas.

Venezuela en Iran zijn invloedrijke leden van de OPEC. Volgens Chávez gaan beide landen hun inspanningen 'vertienvoudigen' om de productie omlaag te krijgen.

De olieprijzen zijn de afgelopen tijd gedaald, onder meer door de verminderde vraag door de milde winter op het noordelijk halfrond.

Chávez en Ahmadinejad tekenden in totaal elf nieuwe bilaterale verdragen om hun "strategische alliantie" te versterken. Zij plannen onder meer de oprichting van een gemeenschappelijk olieconcern. Ook komt er een gemeenschappelijk fonds met 2 miljard dollar voor investeringen in landen die zich willen bevrijden van het "juk van het imperialisme". Ahmadinejad: "Wij bevorderen de revolutionaire gedachten in de wereld."