BRUSSEL - België bereidt een wetsontwerp voor om werkloze Oost-Europeanen terug te sturen naar hun land. De Oost-Europeanen krijgen nu een verblijfsvergunning als ze werk of een bedrijf hebben. Meestal blijkt na korte tijd dat ze hun baan verliezen en te weinig verdienen om rond te komen.

"Dan zitten ze hier zonder werk, in grote armoede maar met geldige papieren. Die mensen willen we kunnen terugsturen", aldus een woordvoerster van de Belgische minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael zaterdag in de Vlaamse krant De Morgen. "Een noodzaak, want anders wordt ons sociale-zekerheidsstelsel te veel belast."

Aanleiding is een groep Slowaakse Roma's in Gent. Ze zwerven in kraakpanden, nadat ze verblijfsvergunningen kregen door korte tijd als folderbezorger te werken.

Nederland

In Nederland wil het kabinet de Polen en andere Oost-Europanen vanaf dit jaar juist vrij toegang geven. Maar een meerderheid van de Tweede Kamer van CDA, PvdA en SP is kritisch en wil eerst zien of voldoende wordt gedaan tegen ontduiking van arbeidsvoorwaarden en illegale arbeid.

Inmiddels melden zich in Nederland ook Polen voor een werkloosheidsuitkering, nadat ze hier hebben gewerkt.