De prijsverschillen in Europa zijn nog altijd groot. Een BigMac bijvoorbeeld is in Portugal 88 eurocent (bijna 2 gulden) duurder dan in Nederland

AMSTERDAM - Nederland is na Griekenland en Spanje het goedkoopste land dat aan de euro deelneemt, zo meldt het AD. De krant heeft een steekproef uitgevoerd naar de prijzen van 15 producten in alle eurolanden.

De producten, onder andere een blikje Coca-Cola, de laatste cd van de Ierse popgroep U2, een filmrolletje van Kodak en een pakje Marlboro, kosten in Griekenland alles bij elkaar 69,68 euro. In Nederland betaalt men voor deze artikelen 110,94 euro. Ierland is veruit het duurste euroland. De artikelen kosten daar 131,92 euro en dat is bijna 90 procent meer dan in Griekenland.

De prijsverschillen in Europa zijn nog altijd groot. Een BigMac bijvoorbeeld is in Portugal 88 eurocent (bijna 2 gulden) duurder dan in Nederland. "De BigMac is over heel de wereld verkrijgbaar, maar dat betekent niet dat die overal even duur is. Dat komt onder meer door verschillende loonkosten en belastingen. Bovendien houden we bij het vaststellen van de prijs ook rekening met de welvaart in een land. De komst van de euro verandert daar niets aan", verklaart een woordvoerder van de Amerikaanse hamburgerketen in het AD.