ZOETERMEER - De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) pleit voor een deels gratis hypotheek voor starters op de woningmarkt. Daarbij mag een starter meer lenen dan normaal op basis van het inkomen zou kunnen.

De rente over het extra geleende bedrag wordt gehaald uit een startersfonds. Dat meldde directeur Karel Schiffer van de NHG zaterdag.

Gemeenten

Het fonds zou moeten worden gevoed door stortingen van onder meer gemeenten, woningcorporaties en projectontwikkelaars bij de realisatie van koopwoningen.

Volgens Schiffer wordt de regeling in de meeste gevallen getroffen over zo'n 10 procent van de koopsom en is de looptijd ongeveer zes jaar. Dan heeft de gemiddelde starter voldoende inkomen om het bedrag zelf te betalen.

Vraag

Schiffer benadrukt dat een dergelijk fonds moet voorzien in de bestaande behoefte bij starters en niet extra vraag op de markt mag stimuleren. "Dat zou starters alleen maar verder in de problemen brengen."

Het gaat er om dat bij de verkoop van een nieuwbouwwoning of een voormalige huurwoning eerst wordt gekeken of er een starter is die de woning wil hebben.

Verlies

Verder meldde de NHG dat vorig jaar bijna achthonderd mensen die een Nationale Hypotheek Garantie hadden afgesloten, hun woning met verlies moesten verkopen. Hiermee was in totaal een bedrag van zo'n 28 miljoen euro gemoeid.

"Voor 2007 verwacht ik in elk geval geen verdere toename van het aantal gedwongen verkopen met verlies. Ik ga voorzichtig uit van een daling vanwege het gunstige economische klimaat", aldus Schiffer.

In 2006 sloten ongeveer 120.000 huishoudens een lening met Nationale Hypotheek Garantie. De helft hiervan betrof een lening voor de aankoop van een woning. In de andere gevallen ging het om een herfinanciering met het oog op kwaliteitsverbetering van de eigen woning.