AMSTERDAM - Philips-bestuursvoorzitter Gerard Kleisterlee is door het Amerikaanse zakenblad Fortune benoemd tot Europese zakenman van het jaar. Fortune roemt Kleisterlee om de vaardigheid waarmee hij het voormalig 'slaperige' Philips met 'middelmatige marges' transformeert tot een op consumenten georiënteerd 'powerhouse'.

Fortune noemt de verkoop van de halfgeleiderdivisie van Philips aan een consortium van private equity-bedrijven, in de zomer van vorig jaar, een 'meesterslag'. Kleisterlee bereikte zo wat zijn 'voorgangers wel hadden besproken maar nooit hadden gedaan'.

De bestuursvoorzitter is volgens het Amerikaanse blad goed op weg om 'een gigant van het oude Europa' weer concurrerend te maken in een wereld die voornamelijk gedomineerd wordt door rivalen uit de Verenigde Staten en Azië.

Het werk is echter nog niet gedaan, zo stelt Kleisterlee in een interview met Fortune. Het komende jaar zal volgens hem 'een nieuw hoofdstuk openen dat net zo belangrijk is als dat wat we hebben gesloten in 2006'. "We moeten de resultaten daarvan zien in houdbare winstgevende groei en in het doen van slimme, verstandige overnames."

Kleisterlee neemt het stokje in de Fortune-verkiezing over van Patrick Ricard, de bestuursvoorzitter van de Franse drankenproducent Pernod Ricard, die vorig jaar werd uitgeroepen tot Europese zakenman van het jaar.