DEN HAAG - Shell overweegt zijn Franse raffinaderijen en een chemiebedrijf in Puerto Rico van de hand te doen. Dat liet de Nederlands-Britse oliemaatschappij donderdag weten. Er hebben zich al kopers gemeld. Het gaat om de raffinaderijen bij Petit-Couronne, Reichstett-Vendenheim en Berre-l'Etang.

De raffinaderijen hebben een gecombineerde capaciteit van 300.000 vaten olie (van 159 liter) per dag. Shell is volledig eigenaar hiervan.

Het Yabucoa-chemiecomplex in Puerto Rico heeft een dagelijkse capaciteit van 79.000 vaten. Het produceert voornamelijk grondstoffen voor de petrochemie van Shell in Verenigde Staten.

Shell is bezig zijn downstream-activiteiten, zoals raffinage en chemie, te stroomlijnen. Het bedrijf wil niet weg uit Frankrijk en wil zijn pompstations, die ook onderdeel uitmaken van de downstreamactiviteiten, behouden, zei een woordvoerder.

Concurrentie

Eerder verkocht Shell een deel van de pompstations in het land vanwege de zware concurrentie van de goedkope benzine bij grote supermarkten. Het concern verkocht de afgelopen jaren ook een groot aantal pompstations in Zuid-Amerika en Zuid-Europa.

Het olieconcern herhaalde donderdag dat het een verkoop overweegt van zijn belang in de Refidomsa-raffinaderij (300.000 vaten per dag) in de Dominicaanse Republiek.

De Shell-raffinaderijen produceren dagelijks tegen de 4 miljoen vaten. Het petrochemiebedrijf verwerkt 25 miljoen ton per jaar.