WASHINGTON - Northwest Airlines en Delta Air Lines voeren gesprekken over een mogelijke fusie. De twee Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen zouden kunnen samengaan nadat ze uit surseance zijn gekomen.

Dat hebben bronnen tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd, zo meldde deze krant donderdag.

Bestuurders van beide luchtvaartmaatschappijen hebben elkaar de afgelopen weken geregeld ontmoet. Deze bijeenkomsten moeten de schuldeisers van Delta ervan overtuigen dat een combinatie met Northwest levensvatbaar is.

Doelwit

Delta is momenteel het overnamedoelwit van een andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, US Airways. Deze vervoerder heeft woensdag nog zijn bod verhoogd van 8,4 miljard dollar tot 10,2 miljard dollar.

De directie van Delta voelt niets voor een overname door US Airways en wil op eigen kracht uit de financiële problemen komen.

Een samengaan met Northwest wordt inmiddels gezien als een veelbelovende optie, aldus een bron tegen The Wall Street Journal.

Een andere ingewijde wist de krant ook te vertellen dat er gesprekken zijn geweest tussen United Airlines en Delta, maar deze hebben minder vaak en langer geleden plaatsgevonden. United voert ook oriënterende gesprekken met een andere Amerikaanse luchtvaartmaatschappij, Continental.

KLM

Delta en Northwest zijn beide partners van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep Air France-KLM. De topman van KLM, Leo van Wijk, is een groot voorstander van een fusie tussen de twee Amerikaanse branchegenoten. Dat zou de samenwerking tussen Air France-KLM en de twee aanzienlijk vergemakkelijken.

Analisten verwachten een grote consolidatieslag op de Amerikaanse luchtvaartmarkt. Het overnamebod van US Airways op Delta zou slechts het begin daarvan zijn.