DEN HAAG - Goud is duur. De prijs van het edele metaal steeg in 2002 met bijna een kwart tot het hoogste niveau in ruim vijf jaar. Dat merken juweliers en ook tandartsen, die nu veel duurdere kronen in een gebit zetten.

Een ounce goud (31,1 gram) kostte vrijdag 344 dollar tegen 280 dollar een jaar geleden. De prijs is opgedreven door de economische en politieke onzekerheid. De malaise op de effectenbeurzen, de daling van de dollarkoers en de spanningen in het Midden-Oosten doen beleggers vluchten in goud.

De Federatie Goud en Zilver, de branchevereniging voor juweliers, erkent dat de prijs van gouden juwelen omhoog is gegaan. "Maar niet zoveel als het goud zelf. De prijs wordt gedempt doordat de grondstof slechts een gedeelte is van het eindproduct", zegt een woordvoerder van de Federatie.

Hij verwacht dat een echt effect pas over een aantal weken te merken is. "Dat heeft te maken met een vertraging. Het duurt namelijk wel een tijd voordat een sieraad is gemaakt."

Tandartsen

Behalve juweliers ondervinden ook tandartsen dat goud een stuk duurder is geworden. De prijzen van gouden kronen zijn gestegen, aldus de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) "Met enkele tientallen euro's per kroon zelfs", zegt directeur E. Homan, die geen signalen heeft dat mensen de stijging storend vinden. Per kroon wordt tussen de 2 en 3,5 gram goud gebruikt.

Een kroon hoeft echter niet per se van goud gemaakt zijn. "Er zijn tegenwoordig vele soorten kronen, zoals keramische en kronen met alleen een gedeelte goud."

Voor De Nederlandsche Bank (DNB) leverde de stijging van de goudprijs extra inkomsten op. DNB verkocht vorig jaar 33 ton goud, waarvan 24 ton in het vierde kwartaal. De bank kondigde in 1999 aan ton goud uit haar enorme voorraad op de markt te brengen over een periode van vijf jaar. In dat jaar en in 2000 werd telkens 70 ton verkocht en in 2001 was het 27 ton.

De transacties vloeien voort uit een afspraak van vijftien Europese centrale banken om in de periode 1999-2004 samen hooguit ton te verkopen. Dat besluit was bedoeld om de indertijd lage prijs op te krikken en de markt meer zekerheid te geven.