AMSTERDAM - De FNV organiseert Nederlandse taalles op de werkvloer voor etnische minderheden. Ook Polen die in ons land bijvoorbeeld maar tijdelijk in de bouw werken, komen voor een cursus in aanmerking.

Van de stichting Instituut Gak, die vernieuwing in de sociale zekerheid steunt, heeft de vakcentrale ruim 300.000 euro subsidie gekregen voor het project 'Nederlands op de werkvloer'.

Volgens FNV-beleidsmedewerkster Jetty Becking zijn de cursussen vooral bedoeld om werknemers met een buitenlandse achtergrond beter te laten functioneren en meer loopbaankansen te geven. Maar in het geval van Polen die tijdelijk in de bouw werken, is het ook in het belang van de veiligheid dat ze onze taal beter beheersen.

Tot juli 2008 verwacht de FNV in totaal vijftien keer cursussen op de werkvloer te organiseren, variërend van vier maanden tot een jaar.

Bedrijven en sectoren hebben al interesse getoond. Zo doen mee: Schoonmaakbedrijf Asito, Van Alem Schoonmaakbedrijf, de bloemenveiling Aalsmeer, de bouw en een groep buitenlanders die huishoudelijk werk doen bij particulieren.