TOKIO - De Japanse spelcomputerfabrikant Nintendo heeft de winstverwachting met 20 procent verhoogd. Dit heeft te maken met opwaarts bijgestelde verwachte verkoopcijfers van de draagbare spelcomputer Nintendo DS en spelletjes voor de recent op de markt gebrachte Wii.

Dit maakte het concern woensdag bekend.

De verwachte nettowinst neemt in het boekjaar, dat tot 31 maart loopt, toe tot 120 miljard yen (775 miljoen euro). In oktober vorig jaar bedroeg de winstverwachting nog 100 miljard yen (645 miljoen euro). Over het afgelopen boekjaar 2005/2006 boekte het concern een winst van 98,4 miljard yen (635 miljoen euro).

De Nintendo DS, die opent als een boek, bereikt met onder meer een trainingsspel voor huisdieren en quizzen ook nieuwe gebruikersgroepen als vrouwen en ouderen.

Gebruikersgroepen

Analisten hadden verwacht dat het lanceren van de Wii slecht zou zijn voor de verkoop van de DS, omdat beide spelcomputers zich met simpele spellen richten op nieuwe gebruikersgroepen. Dit bleek niet het geval te zijn. De Wii onderscheidt zich met een nieuw soort besturing. De gebruiker moet in beweging komen bij het spelen.

Sony

Concurrent Sony scoort met de Playstation 3 aanmerkelijk slechter. Het bedrijf verwacht dat het spelcomputeronderdeel dit gebroken boekjaar een verlies van 200 miljard yen (1,3 miljard euro) moet incasseren.