ROTTERDAM - Overnames en beperkte pijn als gevolg van de aanslagen in de Verenigde Staten hebben oliemaatschappij Petroplus de eerste negen maanden van het jaar een goed resultaat bezorgd. De nettowinst nam toe tot 20,6 miljoen euro (f 45,5 miljoen), 29 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Bekijk video

De winst per aandeel (wpa) over het derde kwartaal bleef achter bij de verwachtingen. Daar waar analisten hadden gerekend op een wpa van 0,49 euro, kwam Petroplus over de maanden juli tot oktober niet verder dan een winst van 0,47 euro.

Uit de donderdag gepresenteerde cijfers over de eerste negen maanden blijkt verder dat de omzet maar liefst 58 procent is gestegen tot 3,87 miljard euro (f 8,53 miljard). De toename komt vooral door de overnames van het Britse Teesside en het Nederlandse Frisol, die naast een positief effect op de omzet ook een duidelijke bijdrage aan de resultaten hadden, aldus Petroplus.

De aanslagen op 11 september hebben het Rotterdamse oliebedrijf nauwelijks getroffen. De verminderde vraag naar kerosine leidde wel tot een mindere omzet bij de tankopslag. Maar hogere olieprijzen en een mindere snelle daling van de productprijzen zorgden juist voor een duidelijke verbetering van de raffinagemarges.

Tango

Petroplus is tevreden over de ontwikkeling van Tango

Eerder dit jaar stelde Petroplus nog zijn Tango-ambities naar beneden bij. Oorspronkelijk dacht de oliemaatschappij dit jaar veertig stations in bedrijf te hebben. Maar regelgeving en procedures vertraagden de plannen, zo stelden de Rotterdammers.

Voor heel 2001 blijft Petroplus positief. Het handhaaft zijn verwachting dat de winst per aandeel 25 procent zal toenemen.