NEW YORK - Apple, de Amerikaanse producent van onder meer de populaire muziekspeler iPod, schoot dinsdag omhoog op de beurs in New York na de onthulling van een nieuwe mobiele telefoon. Het aandeel sloot ruim 8 procent hoger.

Apple-topman Steve Jobs toonde de iPhone, zoals de nieuwe telefoon heet, dinsdag op een conferentie in San Francisco. Analisten hadden al verwacht dat hij het apparaat daar zou introduceren. Desondanks was de aandacht op de beurs groot toen Jobs het speeltje daadwerkelijk liet zien. De iPhone is een kruising tussen een iPod en een gsm.

Apple was een positieve uitschieter op overwegend vlakke beurs. De Dow-Jonesindex noteerde een slotstand van 12.416,60 punten, een verlies van 6,89 punten ofwel 0,1 procent. De breed samengestelde S&P 500-index daalde 0,73 punt (0,1 procent) tot 1412,11 punten.

Apple trok de schermenbeurs Nasdaq wel omhoog. Deze liet een winst zien van 5,63 punten, 0,2 procent, op 2443,83 punten.

De grote verliezer op de beursvloer was Sprint Nextel. Dit mobieletelefoniebedrijf gaf maandagavond laat een winstwaarschuwing. De winst in 2007 staat onder druk door lagere marges en ook de omzet valt tegen. Dit bezorgde het concern een koersdaling van ruim 11 procent.

United Airlines

Goed nieuws was er voor United Airlines. De luchtvaartmaatschappij mag de eerste directe vlucht tussen de Verenigde Staten en China gaan uitvoeren. Concurrenten Continental en Northwest hebben die toestemming nog niet gekregen. United kreeg er 0,1 procent bij.

De oliemaatschappij Exxon Mobil had te lijden onder de gedaalde olieprijs. De onderneming leverde 0,8 procent in. Olie is de afgelopen dagen flink goedkoper geworden.

De euro stond op 1,3000 dollar. Dat was bij het slot van de handel op de Europese beurzen 1,2995 dollar.