BRUSSEL - De Europese Commissie wil een 'green card' invoeren die geldig moet zijn binnen de gehele Europese Unie. De werkvergunningen zijn bedoeld voor hoog opgeleide immigranten. Dat heeft de woordvoerder van eurocommissaris Franco Frattini (justitie) dinsdag bevestigd.

De commissie, het dagelijks bestuur van de Unie, besloot al ruim een jaar geleden het idee van een Europese green card uit te werken. September dit jaar komen de definitieve voorstellen.

Het systeem van beperkte werkvergunningen wordt deels gemodelleerd naar Amerikaans voorbeeld. Daar kunnen buitenlanders een green card verdienen als ze voldoen aan de vraag op de Amerikaanse arbeidsmarkt. Als ze hoog opgeleid zijn en goed Engels spreken, komen ze eerder in aanmerking.

Weerstand

Het plan van de Europese Commissie kan nog op veel weerstand bij de lidstaten stuiten. Duitsland bijvoorbeeld is een van de landen die tegenstander zijn gebleken van een gezamenlijke Europese politiek voor legale migratie.

Voor de aanpak van illegale migratie hebben de EU-landen de handen al wel ineengeslagen. Zo werken zij samen bij patrouilles aan de grenzen van de Unie, om de toestroom van Afrikaanse gelukszoekers in te perken.

De woordvoerder van Frattini benadrukt dat de commissie nooit zal voorstellen bepaalde aantallen migranten toe te laten. Dat blijft een zaak van de lidstaten zelf. Maar nieuw aan het idee voor een green card is wel dat als iemand eenmaal in een EU-land is toegelaten als hoog opgeleide werknemer, hij dan ook in andere EU-landen kan werken. Voor hoeveel jaar de green card wordt uitgegeven, is nog niet duidelijk.

Europa heeft slimme koppen uit andere landen nodig om de strijd aan te kunnen met andere economische grootmachten. De EU-landen spraken eerder af om in 2010 de meest concurrerende economie te worden.

Brain drain

De commissie zint nog op een ethische code die moet voorkomen dat bijvoorbeeld alle artsen en verpleegkundigen uit een straatarm Afrikaans land als Malawi naar Europa migreren. Nu al hebben arme landen last van deze 'brain drain', het fenomeen waarbij hoog opgeleiden uit een arm land wegtrekken en hun eigen land zo nog onontwikkelder achterlaten. Tegelijk wil Brussel er voor zorgen dat hoog opgeleide migranten na een aantal jaren Europa terugkeren naar hun geboorteland om dat te helpen opbouwen.