AMSTERDAM - De effectenbeurs van Amsterdam heeft de lichte winst prijsgegeven waarmee het de tweede handelsdag van het jaar was begonnen. De AEX-index stond vrijdag tegen het middaguur op circa 336 punten, 0,3 procent lager dan het slot van donderdag.

Beursstemming (video): AEX houdt winst vast.
De verwachte winstnemingen blijven uit. Verder: Aegon heeft geen last van claim LegioLease.

Beursjournaal (video): Miljardenclaim op Dexia.
Legio Lease-beleggers eisen hun geld terug. Verder: Winstalarm Wegener in nieuwjaarsspeech.

Grootste daler was supermarktketen Ahold, naar aanleiding van een dreigende rechtszaak in Chili. Ahold heeft daar een claim gekregen van een Chileens supermarktbedrijf, dat zegt nog 90 miljoen dollar tegoed te hebben. Ahold bestrijdt dat bedrag. De koers van het aandeel Ahold stond tegen het middaguur bijna 3 procent lager.

Sterkste stijgers waren de handelshuizen Buhrmann en Hagemeyer, met koerswinsten van respectievelijk ruim 3 en ruim 2 procent. Een analist op de beurs in Amsterdam ziet de zwakkere dollar hier als oorzaak. Beide bedrijven handelen veel in de Verenigde Staten en hun resultaten zijn sterk afhankelijk van de dollar.

Van alle 24 fondsen in de AEX stonden er iets meer in de plus dan in de min. De dalers wogen echter zwaarder in de index. Bij de kleinere bedrijven was er flinke koerswinst voor uitzendbureau Vedior (plus 5 procent) en luchtvaartbedrijf KLM (plus 3 procent), wat ook te danken kan zijn aan de zwakkere dollar. De koers van het krantenbedrijf Wegener zakte ruim 2,5 procent weg, na de melding van een omzetdaling donderdag.

De beurs was eerder in de ochtend gestegen door positieve ontwikkelingen in de Verenigde Staten. De indices Dow-Jones en Nasdaq in New York sloten meer dan 3 procent hoger dan de vorige handelsdag. De stemming was opgekrikt door gunstige cijfers over de verwerkende industrie.

De andere Europese beurzen waren licht verdeeld. Frankfurt was aan het eind van de ochtendhandel vrijwel onveranderd. Londen was ,25 procent lager en Parijs was net als Frankfurt bijna onveranderd.

De euforie van donderdagmiddag over de meevallende inkopersindex uit de Verenigde Staten was daarmee weer weggeëbd. De spanningen rond Irak en de zorgen over de economie blijven voor het grootste deel de handel bepalen.

In de technologiesector waren enkele grote winnaars. Het Duitse Infineon deed het 2,25 procent beter en SAP won 4,7 procent. De detailhandel deed het minder. Dat kwam doordat de Amerikaanse keten Home Depot donderdag nabeurs met een winstwaarschuwing was gekomen.

Euro

De euro ging na de koersdaling van donderdag aanvankelijk nog wat verder naar beneden, maar tegen het middaguur was de koers weer hoger op 1,0380 dollar. De Europese munteenheid stond op 1,0360 dollar bij het slot van de handel van de voorgaande dag. Tegenover het pond sterling liep de koers op van 0,6485 tot 0,6510.