WILLEMSTAD - De Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij (ALM) ontslaat begin december 270 werknemers. De 396 overgebleven werknemers zullen de overstap maken naar Dutch Caribbean Express. Dat heeft de ALM-directie de vakbonden donderdag laten weten.

In totaal moeten 460 werknemers vertrekken. De afgelopen maanden hebben 190 personeelsleden vrijwillig ontslag genomen, de rest moet op 7 december gedwongen weg. Voor de afvloeiingsregeling is een bedrag van ruim 20 miljoen Nederlandse guldens nodig. De regering heeft al laten doorschemeren dat Nederland om financiële bijstand wordt gevraagd.

De ALM kampt met een totale schuld van ruim 250 miljoen gulden. De financiële positie van de luchtvaartmaatschappij is het afgelopen anderhalf jaar aanmerkelijk verslechterd nadat de KLM diverse samenwerkingsverbanden opzegde. Hierdoor ontvangt de Antilliaanse Luchtvaart Maatschappij per jaar ongeveer 20 miljoen gulden minder aan inkomsten.

Vanwege de hoge schuldenlast heeft de aandeelhouder, het eilandgebied Curaçao, besloten de ALM te sluiten en een doorstart te maken als DCE. Ongeveer een maand geleden is DCE van start gegaan. De nieuwe luchtvaartmaatschappij heeft het overgrote deel van de bestemmingen van ALM overgenomen. Voor de overige bestemmingen, waaronder de Verenigde Staten, wacht DCE nog op goedkeuring van de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten.

/ECONOMIENoodlijdend ALM wordt Dutch Caribbean Airways