WASHINGTON - De Verenigde Staten en de Europese Unie gaan naar nieuwe mogelijkheden zoeken om het vastgelopen overleg over een vrijere wereldhandel vlot te trekken. Dat bleek maandag in Washington waar de twee handelsblokken op topniveau besprekingen voerden.

De voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso, en handelscommissaris Peter Mandelson werden op het Witte Huis ontvangen door president Bush. Barroso noemde de ontmoeting een zeer belangrijk moment voor de zogeheten Doha-ronde, zoals de handelsbesprekingen ook wel worden genoemd.

Landbouw

Het handelsoverleg ligt ver achter op schema en zit vooral vast op onenigheid op het gebied van landbouw. De armere landen in de wereld willen dat het Westen op dit vlak in beweging komt. De rijkere landen op hun beurt dringen bij de armere landen met name aan op concessies in de dienstensector.

Er bestaat een grote tijdsdruk in het handelsoverleg. De Amerikaanse regering heeft nu nog de nodige bewegingsvrijheid en kan zonder inmenging van het Congres de onderhandelingen voeren.

Vanaf juli kan dat niet meer en kan het Congres zich inhoudelijk met de onderhandelingen gaan bemoeien. Als er voor die tijd geen akkoord is, kan de Doha-ronde volgens deskundigen nog jaren gaan duren.