BASEL - De groei van de wereldeconomie zet in 2007 voor het vijfde jaar op rij door, ondanks een lichte afkoeling van de Amerikaanse economie. Dat zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB), Jean-Claude Trichet, maandag.

Trichet zat in het Zwitserse Basel een vergadering van centralebankpresidenten van de G10 voor.

Afkoeling

De ECB-baas zei dat de wereldeconomie in 2007 waarschijnlijk iets minder hard groeit dan in 2006. Volgens Trichet blijft de afkoeling van de Amerikaanse economie beperkt en vindt deze ordelijk en geleidelijk plaats. De wereldeconomie kan dit goed opvangen door een sterkere groei in andere regio's zoals Azië en de eurozone, aldus de ECB-president.

Trichet zei verder dat er nog wel risico's voor de wereldeconomie bestaan zoals protectionisme bij de handel met het buitenland en bij buitenlandse investeringen. Ook sterke schommelingen in valutakoersen en hoge grondstoffenprijzen kunnen nog een gevaar opleveren voor de wereldeconomie. Deze bedreigingen zijn weliswaar niet erg waarschijnlijk, maar hebben wel ernstige gevolgen als ze daadwerkelijk uitkomen, aldus Trichet.

Inflatie

Volgens de Franse centralebankpresident moet het inflatiegevaar nauwlettend in de gaten worden gehouden. "Er is geen tijd voor zelfgenoegzaamheid", aldus Trichet. De centralebankpresidenten van de G10 moeten daarom blijven waken over de prijsstabiliteit, meent de ECB-topman.

Elf

De presidenten van de centrale banken van de G10 komen elke twee maanden samen in Basel, waar de Bank voor Internationale Betalingen (BIB) is gevestigd. De BIB wordt beschouwd als de centrale bank van centrale banken. De G10 bestaat, anders dan de naam doet vermoeden, uit elf landen. Dat zijn de Verenigde Staten, Japan, Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Canada, Zweden, België, Zwitserland en Nederland.