DEN BOSCH - De reiziger dreigt wederom de dupe te worden van perikelen bij de aanbesteding van het busvervoer in Noord-Brabant. Dinsdag leggen de vrijwillige buurtbuschauffeurs in Oost-Brabant en de Bommelerwaard het werk neer omdat ze zich in de steek voelen gelaten door de provincie en de nieuwe concessiehouder Arriva, kondigde voorzitter Jan Kuppens van Buurtbus Brabant maandag aan.

Maandag moest de nieuwe dienstregeling van de buurtbussen van Arriva ingaan maar die blijkt niet gepubliceerd bij de haltes, legde Kuppens uit. Verder is er volgens hem bij Arriva geen ondersteuning beschikbaar waardoor het onderhoud van de busjes achterblijft.

Dienstregeling

Arriva bevestigde het bestaan van de beide problemen. De nieuwe dienstregeling lag nog bij de drukker en is inmiddels onderweg, legde een woordvoerster uit. Ook voor het onderhoud worden op korte termijn maatregelen getroffen, zegt Arriva. De maatschappij wijt de problemen aan de korte voorbereidingstijd.

De buurtbuschauffeurs hadden de provincie tot medio januari gegeven om tegemoet te komen aan hun wensen. De 1200 vrijwilligers voor de zeventig buurtbuslijnen in heel Noord-Brabant willen graag collectief bij de oude maatschappij BBA (van moederbedrijf Veolia) blijven. De staking is het gevolg van de acute problemen, zegt Kuppens. Hij sluit niet uit dat de chauffeurs in West-Brabant zich woensdag uit solidariteit aansluiten bij de acties.

Prijs

De aanbesteding van het busvervoer in Noord-Brabant liep twee keer stuk op een rekenfout. Busbedrijf Connexxion verklaarde vorig jaar op het laatste moment niet te kunnen rijden voor de beloofde prijs. Als protest tegen de voortdurende onzekerheid gingen Brabantse BBA-chauffeurs vorig jaar dagenlang in staking.

Uiteindelijk bereikten de deelnemende busbedrijven een compromis. Connexxion trok zich terug en de concessies werden gegund aan BBA (West-Brabant) en Arriva. Het is volgens een provinciewoordvoerder uitgesloten dat alle buurtbusvrijwilligers bij de BBA blijven.

De buurtbus is in de provincie van groot belang voor scholieren en ouderen die op het platteland en in de dorpen wonen.