ENSCHEDE - De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft donderdag officieel gewaarschuwd tegen Gelink Adviesgroep. De toezichthouder vindt dat de Enschedese onderneming in advertenties voor de Meerwaarde hypotheek wettelijke reclamevoorschriften heeft overtreden.

De advertenties voor de hypotheekvorm zijn onvolledig en misleidend. Daarom kunnen consumenten niet of onvoldoende de risico's van het product beoordelen, aldus AFM.

Gelink wil met de toezichthouder in overleg treden, zo onderstreept directeur C. Hazewinkel. "We streven toch een gezamenlijk doel na. Gelink wil de wet naleven en de consument goed informeren." Hazewinkel ziet liever dat de AFM de reclameteksten van Gelink vooraf bekijkt zodat de adviesgroep achteraf niet hoeft te worden gecorrigeerd.

Een beoordeling van de advertenties vooraf lijkt de AFM overbodig. "De wet is voor iedereen toegankelijk. Op de financiële markten hoort men te weten welke regels daar gelden", verklaarde een AFM-woorvoerder.

Gelink had in december tevergeefs geprobeerd in een kort geding de terechtwijzing te voorkomen. Het bedrijf bracht als een van de voornaamste argumenten dat het de gewraakte reclameboodschappen al een half jaar niet meer gebruikt. AFM vond van niet. De rechter nam in zijn beoordeling mee dat Gelink eerder op de vingers is getikt en beboet voor soortgelijke reclames.