NEW YORK - Het vertrouwen in een herstel van de economie is onder beleggers op de effectenbeurs in New York ver te zoeken. Zowel de toonaangevende Dow-Jonesindex als de Nasdaq, de schermenbeurs waaraan overwegend technologiefondsen genoteerd staan, hebben woensdag een behoorlijke veer moeten laten.

De Dow Jones noteerde bij het slot van de handelsdag 160,74 punten lager op 9711,86. Dat is een daling van 1,6 procent. De Nasdaq moest nog meer terrein prijsgeven en zakte met 48 punten, ofwel 2,5 procent, weg tot 1887,97.

Wall Street was de dag al in een mineurstemming begonnen. Beleggers hadden een kater overgehouden aan dinsdag. Toen werden zij overvallen door cijfers over het afnemend consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten.

Woensdag kwam hier nog eens de Fed met zijn zogeheten Beige Book overheen. De Amerikaanse centrale banken maakten hierin bekend dat 's werelds grootste economie in oktober en de eerste helft van november duidelijk meer tekenen van zwakheid heeft vertoond dan van herstel.

Hierdoor speculeerde analisten direct weer over een renteverlaging door de Fed, die op 11 december bijeen komt. Slechts twee Dow-fondsen wisten hun kruit droog te houden op de sombere beurs. Het telecombedrijf AT&T prijkte bovenaan met een winst van 3 procent. Goede tweede was doe-het-zelfketen Home Depot met een plus 1,1 procent.

Malaise rond Enron

De grootste verliezers waren de twee bankiers JP Morgan Chase en Citigroup met dalingen van respecievelijk 5,8 en 5,4 procent. De banken werden meegesleurd in de malaise rond Enron. Zij hebben volgens analisten veel geld uitgeleend aan het noodlijdende energieconcern en woensdag werd bekend dat de redding van het bedrijf via een overname door concurrent Dynegy van de baan is.

De euro profiteerde van het verminderd vertrouwen in de Amerikaanse economie en kostte tijdens het slot van de handelsdag in New York 0,8875 dollar, tegen 0,8865 eerder op de dag in Amsterdam. De dollar sloot iets lager op f 0,24810. Op het Damrak was de koers nog f 0,24845.