AMSTERDAM - Het aantal voorzieningen als winkels, banken en horeca is in vier jaar tijd met acht procent per honderdduizend inwoners gedaald. Op het platteland was de daling met zes procent minder sterk. Dat blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het CBS maakte een vergelijking tussen 2001 en 2005. In deze periode is het aantal voorzieningen per honderdduizend inwoners teruggelopen van 899 naar 825.

Op het platteland liep het aantal voorzieningen terug van 837 naar 787. De daling geldt voor alle provincies, met uitzondering van Flevoland, waar het aantal nagenoeg gelijk bleef. In de provincies Groningen en Zuid-Holland daalde het aantal het sterkst.

Internetbankieren

Het aantal bankfilialen daalde met 38 procent het meest. Het CBS geeft als verklaring de opkomst van het internetbankieren. Ook het aantal winkels in levensmiddelen op het platteland daalde sterk, in vier jaar tijd met achttien procent. In Zuid-Holland en Utrecht was de daling zelfs groter dan twintig procent.