AMSTERDAM - Horecaondernemers die zich in het verleden netjes hebben gedragen, krijgen in 2007 veel minder controleurs van landelijke inspectiediensten over de vloer.

Die toezegging deed André Kleinmeulman, inspecteur-generaal van de Voedsel- en Waren Autoriteit, maandag tijdens de Horecavakbeurs in Amsterdam.

De VWA gaat bij de controles samenwerken met de Arbeidsinspectie en de VROM-inspectie. Voorheen stuurden zij allemaal apart een controleur naar de ondernemers, wat leidde tot klachten van horecabazen.

Controlediensten

In het nieuwe jaar laten de drie landelijke controlediensten zich zoveel mogelijk vertegenwoordigen door één inspecteur.

Onderzoek moet dit jaar uitwijzen of er ook kan worden samengewerkt met controleurs op lokaal niveau. Daarmee zou de toezichtlast nog verder kunnen worden verlaagd.

Jaarplan

De samenwerking tussen de drie landelijke inspectiediensten is vastgelegd in een jaarplan, dat door Kleinmeulman werd overhandigd aan Jeu Claes, de voorzitter van Koninklijk Horeca Nederland. "De goede ondernemer wordt zo minder vaak gecontroleerd. De slechte gaan we echter strenger controleren", kondigde Kleinmeulman aan.