AMSTERDAM - De affaire rond zogenoemde woekerpolissen kan Nederlandse verzekeraars 1 miljard euro gaan kosten. Dat schrijven financieel analisten van Rabo Securities, de researchafdeling van Rabobank, maandag in een rapport.

Volgens de marktvorsers leggen verzekeraars mogelijk al geld opzij voor schikkingen.

Volgens de analisten is de situatie rond de beleggingsproducten vorige maand geëscaleerd. Toen stelde onderzoekscommissie De Ruiter dat verzekeraars en tussenpersonen tekortschieten bij het verstrekken van informatie bij beleggingsverzekeringen.

Schatting

Het bedrag van 1 miljard euro kwalificeren de analisten als een "beperkte impact" voor de verzekeraars. Het cijfer is gebaseerd op een ruwe schatting van de marktkenners. Het schadebedrag zou verzekeraars treffen zoals Eureko, SNS Reaal, Aegon, Fortis, ING en ABN Amro.

Rabo Securities verwacht ook dat de nieuwsstroom rondom de gewraakte financiële producten een negatief effect kan hebben op de verkoop van nieuwe producten. Financiële producten worden door de situatie in de toekomst inzichtelijker, aldus de marktvorsers. Als de kosten van de producten verlaagd worden, krijgen met name tussenpersonen daar last van, denken de analisten.

Claims

Actiegroepen legden onlangs claims neer bij de verzekeraars Fortis en Nationale Nederlanden. Met dat laatste bedrijf zijn de eisers in gesprek. Andere actiegroepen zinnen ook op juridische acties tegen aanbieders van beleggingsverzekeringen.