HILVERSUM - Shell had grote moeite met de druk die de Russische overheid uitoefende op het olie- en gasproject Sachalin II. "We hadden erg veel moeite met de wijze waarop dat gebeurde'', zei bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer zondag in een radio-interview met de NOS.

De Russische overheid beschuldigde de Nederlands-Britse oliemaatschappij veelvuldig van milieuovertredingen en dreigde het miljardenproject stil te leggen. "De Russische agenda is al sinds een enkele jaren duidelijk: de overheid wil meer invloed hebben op natuurlijke grondstoffen. Wat we niet hebben zien aankomen is de enorme druk die werd uitgeoefend via de milieukant'', erkende Van der Veer.

"Het was in feite een klassiek voorbeeld dat je nooit grootschalige projecten kunt doen in grondstoffen zonder dat je een regering achter je hebt. Het was een van de allerlastigste die ik zelf ooit heb meegemaakt."

Verkoop

In december bereikte het consortium, geleid door de Nederlands-Britse oliemaatschappij, overeenstemming met de Russische oliemaatschappij Gazprom over een verkoop van de helft van het belang in Sachalin II, een megaproject voor de Russische oostkust, voor in totaal 7,45 miljard dollar.

Naast Shell moesten ook de Japanse conglomeraten Mitsubishi en Mitsui de helft van hun aandelen in het project verkopen aan Gazprom, dat daarmee iets meer dan 50 procent van Sachalin II in handen krijgt. Shell blijft de beheerder van het project.