AMSTERDAM - Markten in Nederland krijgen dit jaar enige duizenden pinautomaten en mogelijk ruimere openingstijden. De maatregel moet de omzet verhogen, stelt de brancheorganisatie waarin markten zijn verenigd zondag in De Telegraaf.

De invoering van de pinautomaten zal gefaseerd verlopen, te beginnen met tweehonderd mobiele automaten begin dit jaar, zegt Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), de brancheorganisatie.

Pinnen is nu nog weinig gebruikelijk op de markt omdat veel marktkooplui de aanschaf van de apparatuur met 1200 euro te duur vinden. Het wordt nu mogelijk een pinautomaat voor veertig euro per maand te huren. De leverancier van de pinautomaten, Smart Concepts, bevestigt tegenover de krant de overeenkomst met de branche.

Professioneler

De invoering van de pinautomaten maakt deel uit van een professionelere aanpak, zegt Achterhuis. "De omzet van de 16 duizend marktkooplui in Nederland staat onder druk. Onze omzet is zo'n drie miljard euro per jaar. Dat lijkt veel, maar de omzet loopt de laatste jaren gestaag terug, in totaal met circa vijf procent."

De brancheorganisatie wil tevens ruimere openingstijden. Tweeverdieners zouden onvoldoende terecht kunnen op de markt waardoor kooplui een grote omzet mislopen. Ook richt de branche zich op een Keurmerk Veilig Ondernemen. Daarbij worden verkopers getraind hoe ze bij diefstal of een overval kunnen ingrijpen.