AMSTERDAM - Een op de vijf vakantiegangers heeft in 2002 minder geld uitgegeven aan vakanties dan in het voorgaande jaar, mede door de vermindering van de economische groei. Dat blijkt uit onderzoek door NFO Trendbox onder 400 Nederlanders in opdracht van Reader's Digest, dat donderdag bekend is gemaakt.

Negen van de tien Nederlanders vinden de vakantie duur, maar wel de moeite waard. Ongeveer 42 procent spaart vooraf voor de onderbreking van de dagelijkse sleur. Desalniettemin staat 13 procent bij thuiskomst rood op de bank.

Vooral mensen van middelbare leeftijd vinden een vakantie erg belangrijk. Volgens 82 procent van deze groep is het de manier om te ontsnappen aan werkstress en sleur. Tweederde van de Nederlanders vindt dat de vakantie hen en hun partner dichter bij elkaar brengt. "Er is weer tijd om bij te praten en te kussen en procent stelt dat het liefdesleven er dankzij de vakantie op vooruit is gegaan", aldus de onderzoekers. Als er problemen zijn, ontstaan die meestal bij de voorbereiding, zoals de keuze van de bestemming (31 procent) en de soort activiteit (49 procent).

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde eind december dat ruim 81 procent van de Nederlanders minstens eenmaal met vakantie is gegaan tussen 1 oktober 2001 en 30 september 2002. Het gaat om 12,3 miljoen mensen, die in totaal 35,5 miljoen korte en lange vakanties hebben doorgebracht. Van alle vakanties werd ruim de helft in Nederland gehouden.