BRISTOL - De Britse luchthaven Bristol kampt al het gehele weekeinde met problemen op de landingsbaan. Verscheidene luchtvaartmaatshappijen, waaronder de KLM, hebben zaterdag meer dan honderd vluchten omgeleid of geannuleerd, zondag waren dat er ruim 120. Dat heeft de Britse omroep BBC gemeld.

De maatschappijen, zoals easyJet en British Airways, stellen dat het gebruik van de landingsbaan onveilig is bij nat weer. De net opnieuw geasfalteerde baan is veel te glad. Bristol maakte zaterdag al groeven in de baan om een betere afwatering te realiseren. Toen dat niet afdoende bleek, besloot de luchthaven te gaan werken met een verkorte landingsbaan. Daarbij geldt een gewichtslimiet waardoor sommige vliegtuigen zonder passagiers terug moeten vliegen.

KLM

Ook een vliegtuig van de KLM dat zaterdag naar Bristol vloog, moest zondag leeg terug. De verdere vluchten van de Nederlandse vliegtuigmaatschappij wijken zondag uit naar Cardiff en Birmingham.

Passagiers krijgen dan vervoer aangeboden naar Bristol. Vanaf maandag kunnen passagiers besluiten om niet te vliegen of om te boeken naar een andere Britse bestemming. KLM biedt dan geen vervoer meer aan naar Bristol.

Een woordvoerder van de KLM vindt het geen optie om op Bristol te gaan vliegen als het daar niet langer regent. "Er moet gewoon een structurele oplossing komen voor het probleem met de baan. We willen ook veilig kunnen landen als het regent."

Incidenten

Afgelopen week konden toestellen tijdens de landing op Bristol moeilijk remmen en moesten ze uitwijken op de baan. Een woordvoerder van de luchthaven liet na de twee incidenten weten dat er nog aan de baan wordt gewerkt, maar dat er van een onveilige situatie geen sprake is. De luchthaven baseert zich op onderzoek van de Britse luchtvaartautoriteiten. De directeur van de luchthaven heeft inmiddels zijn excuses aangeboden aan "de duizenden reizigers wiens plannen verstoord zijn".

De luchthaven blijft gewoon open voor luchtmaatschappijen die Bristol niet mijden bij nat weer, aldus de BBC. Het gaat dan onder meer om Ryanair en Aer Arran. Het vliegveld hoopt dat de problemen begin volgende week onder controle zijn. Bristol handelt per maand meer dan 7000 vluchten af met meer dan een half miljoen passagiers.