AMSTERDAM - De grootaandeelhouders Centaurus en Paulson zijn naar de rechter gestapt in een poging het industriële conglomeraat Stork toch op te kunnen splitsen. Dat hebben de twee, die een belang van ongeveer 33 procent in Stork hebben, vrijdag bekendgemaakt.

De hedgefunds dringen al maanden bij het bestuur van Stork aan om alleen verder te gaan met de luchtvaartdivisie en de overige onderdelen te verkopen. De directie voelt daar echter niets voor.

Centaurus en Paulson willen nu dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam de Stichting Stork het recht ontneemt om te stemmen op de aandeelhoudersvergadering van 18 januari. Deze stichting is tegen de splitsingsplannen en heeft bijna 50 procent van het stemrecht in de onderneming in handen.

Ontslag

Op de vergadering willen Centaurus en Paulson de raad van commissarissen naar huis sturen. Met een nieuwe toezichtsraad hopen ze wel steun te krijgen voor hun plannen Stork te splitsen.

De stichting kan met haar stemrecht het ontslag van de commissarissen dwarsbomen. Dat recht heeft ze gekregen dankzij de uitgifte van speciale aandelen. Het stemrecht van Centaurus en Paulson is daardoor verkleind van 33 tot ongeveer 15 procent van het aandelenkapitaal.

Misbruik

De grootaandeelhouders vinden dat de stichting misbruik heeft gemaakt van de mogelijkheid om preferente aandelen uit te geven. Deze aandelen mogen in de ogen van Centaurus en Paulson alleen worden uitgegeven om een overnamepoging van Stork af te slaan, niet om de raad van commissarissen te beschermen.

De uitgifte van de aandelen is een poging van de stichting om het stemrecht van alle aandeelhouders te beperken, aldus Centaurus en Paulson. Een grote meerderheid van de aandeelhouders is op een eerdere vergadering al akkoord gegaan met het splitsingsplan, benadrukken ze. Stork en de stichting "bespotten" volgens de hedgefunds de Nederlandse wetgeving.

Stork zal zich "krachtig verweren" tegen de aantijgingen van Centaurus en Paulson, zo liet een woordvoerder van het concern weten. De top van Stork wordt volgens hem gesteund door een aantal buitenlandse grootaandeelhouders. De zegsman kon geen namen geven.