AMSTERDAM - De aandelenbeurs in Amsterdam is het nieuwe jaar goed uit de startblokken gekomen. De graadmeter AEX stond donderdag na een uur handelen op circa 326 punten, ruim 1 procent hoger dan het slot op oudejaarsdag.

Beursjournaal (video): Analisten verwachten stijging AEX in 2003.
Verder: Sligro ziet omzet toenemen en verwacht 40% hogere winst.

Beursstemming (video): Olie's stijgen op hogere olieprijs.
Staking in Venezuela laten voorraden VS slinken en voeren de prijs op. Verder: Van der Moolen op verlies.

Grootste stijger was Aegon, met een koerswinst van circa 2,5 procent. Buhrmann en Philips stonden ook in de kopgroep. Daarentegen behoorde het aandeel van effectenhandelaar Van der Moolen tot de sterkste dalers met een verlies van circa 1,5 procent. De beleggers menen dat dit bedrijf veel provisie misloopt door de rustige aandelenhandel in de laatste dagen van het afgelopen jaar.

Bij de kleinere bedrijven was er 4 procent koerswinst voor de voedingsgroothandel Sligro, na de bekendmaking van de omzet over vorig jaar. ICT-dienstverlener Blue Fox werd beloond met een ruim 3 procent hogere koers. Dit bedrijf had donderdag gemeld enkele activiteiten te gaan verkopen. De sterkste daler van de beurs was tv-bedrijf Fox Kids Europa. Hiervan werd een partij aandelen verkocht voor een 21 procent lagere koers dan de vorige handelsdag.

Van de andere Europese beurzen was die in Londen het flauwst met een beursindex die 0,15 procent hoger was. Frankfurt liet een winst zien van 2,3 procent en Parijs was 1,4 procent hoger.

In Frankfurt voerde het chemie- en farmaconcern Bayer de lijst aan met een koersstijging van 5 procent. In Londen deed British Airways het het best met een 3,9 procent hogere koers. De lijstaanvoerder in Parijs was France Telecom (plus 4,75 procent).

De meeste beleggers wachten op de publicatie van de Amerikaanse inkopersindex later op de dag. Zeker na de zwakke index die het vertrouwen van de Amerikaanse consument weergeeft is deze index van belang. De vertrouwensindex, die dinsdag werd bekendgemaakt, liet een daling zien in plaats van een verwachte stijging.

Euro

De euro was met 1,0455 dollar wat lager. De slotkoers op oudjaarsdag bedroeg 1,0485 dollar. Tegenover het pond sterling stond de koers vrijwel onveranderd op 0,6515.