GRONINGEN - Het gasverbruik van Nederlandse huishoudens is eind vorig jaar sterk gedaald door het warme weer. In de maanden september tot en met december werd 10 tot 15 procent minder gas afgenomen, aldus GasTerra, voorheen het handels- en leveringsbedrijf van Gasunie.

"De afgelopen maanden waren ongekend warm", zei een woordvoerder van GasTerra vrijdag. Hij sprak van een "stevig effect" op het gasverbruik bij huishoudens.

Eindafrekening

Energiebedrijf Essent schat dat het gasverbruik bij zijn particuliere klanten over geheel 2006 met 6 procent is gedaald, zei een woordvoerster. Zij stelde dat het lagere gasverbruik niet automatisch hoeft te leiden tot een lagere eindafrekening.

Elektriciteit

Huishoudens verbruiken tegenwoordig veel meer elektriciteit, vooral in de zomermaanden als er verkoeling wordt gezocht met airco's. Ook computers en platte tv's slurpen elektriciteit. De afgelopen vijftien jaar is het gasverbruik met 23 procent afgenomen. Het elektriciteitsverbruik is daarentegen 20 procent gestegen.

Olieprijzen

Eerder was al gebleken dat de gasrekening van huishoudens dit jaar ongeveer 75 euro hoger zou uitvallen. Dit komt door de gestegen olieprijzen vorig jaar, die zijn verrekend in de nieuwe contracten tussen GasTerra en de energiebedrijven.

De recente daling van de olieprijzen is in deze contracten niet verwerkt. Die zal pas merkbaar zijn in 2008.