RIJSWIJK - Een meerderheid van de werknemers in Nederland voelt zich bespioneerd door de baas. E-mails en surfgedrag op het werk worden door werkgevers gecontroleerd, denkt meer dan vijf op de tien werknemers in ons land. Dat blijkt uit een studie van de vacaturesite Stepstone.

De internationaal opererende zoekdienst voor banen peilde in acht Europese landen de stemming onder bezoekers van de site. Ruim 19.000 mensen uit Nederland, Duitsland, Zweden, Denemarken, Italië, België en Frankrijk vulden de vragenlijst in.

Van de 2300 Nederlandse respondenten zei 52 procent de indruk te hebben dat de baas e-mails en surfgedrag bekijkt. Minder dan een op de vijf mensen (19 procent) zei zeker te weten dat zijn/haar werkgever zich niet schuldig maakt aan dergelijke praktijken. De overige 29 procent van de deelnemers zei het niet te weten.

Achterdocht

Nederlandse werknemers zijn over de hele linie bezien iets achterdochtiger dan het Europees gemiddelde, dat op 49 procent ligt. Noren hebben het meeste vertrouwen in hun werkgevers. Slechts 32 procent in het Scandinavische land voelt zich bespioneerd. In Denemarken ligt dat percentage op 43.

In België en Frankrijk is personeel minder zeker van zijn baas. In beide landen denkt 56 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat de werkgever over de schouder meekijkt.