MINSK - Wit-Rusland heeft hoge heffingen ingevoerd op Russische olie die door pijpleidingen op zijn grondgebied naar Europa vloeit. Het land heeft dat besloten uit onvrede over de recente verhoging van de prijs die het voor het voor Russisch aardgas moet betalen.

Bekijk video

Rusland moet voortaan 45 dollar per doorgevoerde ton olie neertellen. Het Kremlin bevestigde dit donderdag maar liet weten dat de maatregel geen gevolgen zal hebben voor olieleveranties aan Europese landen.

Vorig jaar vloeide 90 miljoen ton ruwe olie per dag via Wit-Rusland naar afnemers in Europa. Dat komt neer op bijna twee vijfde van de totale Russische export in 2006. Het grootste deel ging naar raffinaderijen in Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije.

Ruzie

Rusland is verwikkeld in een hoogopgelopen ruzie met het buurland over de aardgasprijs. Moskou dwong Minsk vorige week akkoord te gaan met een forse verhoging van de gasprijs per 1 januari. Het dreigde de gaskraan dicht te draaien als Wit-Rusland niet ruimschoots het dubbele zou gaan betalen.

Wit-Rusland stemde afgelopen weekeinde knarsetandend in met de nieuwe gasprijs van 100 dollar per 1000 kubieke meter, waar het eerst 47 dollar betaalde voor dezelfde hoeveelheid. Eerder had Rusland al de prijs verhoogd die raffinaderijen in het buurland betalen voor ruwe olie.

Dictator

De Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko, door het Westen ook wel bestempeld als de laatste dictator van Europa, zei dat de belasting op Russische olie een vergelding is voor deze "zeer onvriendelijke stappen" van Moskou. Tot voor kort gold Rusland als Loekasjenko's voornaamste bondgenoot.