DEN HAAG - GroenLinks heeft een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de tariefsverhoging van 1 juli bij de Nederlandse Spoorwegen. De partij vindt dat het bedrijf misbruik maakt van zijn monopoliepositie.

De NS heeft de treinkaartjes op de avond van 31 december al 4,9 procent verhoogd. De vervoerder is van plan om op 1 juli de tarieven met nog eens 4,15 procent omhoog te gooien. Dit percentage is wel afhankelijk van de inflatie op dat moment.

De overheid heeft volgens GroenLinks te weinig middelen om machtsmisbruik van de NS tegen te gaan. Daarom wil de partij dat de kartelwaakhond NMa ingrijpt en de tariefsverhoging van 1 juli tegenhoudt.

'Exorbitant'

De duurdere treinkaartjes zijn volgens de partij 'exorbitant en onterecht'. De prijsverhoging heeft niks te maken met de inflatie of loonstijgingen, aldus Tweede-Kamerlid Duyvendak. Bovendien is het volgens hem ongewenst dat de reiziger steeds meer betaald voor een product dat te wensen overlaat.

De NS maakt naar eigen zeggen geen misbruik van haar positie. Het contract dat het bedrijf met de overheid heeft afgesloten, geeft de NS toestemming om de tweede tariefsverhoging door te voeren, aldus een woorvoerder van de vervoerder.

Rechtszaak

Het is trouwens maar de vraag of de prijsverhoging van 1 juli doorgaat. Op verzoek van de Tweede Kamer koerst minister De Boer (Verkeer) af op een rechtszaak om de duurdere kaartjes te voorkomen. Hij veegde eerder een laatste poging van de NS om de tariefruzie met een compromis op te lossen van tafel.