AMSTERDAM - Ambulancepersoneel in opleiding moet verplicht op cursus om te leren omgaan met agressie en geweld. De training duurt twee dagen en gaat dit najaar van start, meldt AmbulanceZorg Nederland woensdag. Nu is deelname aan de training nog vrijwillig.

Het stijgende aantal geweldsincidenten tegen ambulancepersoneel is de directe aanleiding voor de verplichte agressietraining, zegt een woordvoerder van AmbulanceZorg Nederland.

Tijdens de jaarwisseling was het weer raak. Zo konden ambulancemedewerkers in de regio Hollands-Midden in een aantal gevallen alleen onder politiebegeleiding gewonden behandelen omdat zij door omstanders werden bedreigd.

Aantrekkelijk

Tijdens het onderdeel 'omgaan met agressie en geweld' leren ambulanceverpleegkundigen hoe zij in gespannen situaties moeten handelen. De angst bestaat dat het toenemende aantal incidenten het werk op de ambulance minder aantrekkelijk maken. Toch merkt AmbulanceZorgNederland dat nog niet aan de belangstelling voor de opleiding, zegt de woordvoerder.