BERLIJN - Het aantal werklozen in Duitsland is vorige maand met 108.000 gedaald. Een daling van die omvang is sinds 1992 niet meer voorgekomen, meldde het Duitse federale arbeidsbureau woensdag. Het cijfer is ruim twee keer zo groot als analisten hadden verwacht.

Door de daling is het aantal werklozen op 4,12 miljoen uitgekomen. Dat komt neer op 9,8 procent van de beroepsbevolking. In november stond dit percentage nog op 10,1. December was de negende maand op rij waarin de Duitse werkloosheid omlaag ging. Het aantal vacatures nam toe met 27.000.

Winterweer

De daling heeft onder meer te maken met het zachte winterweer. Bij strenge vorst moet de bouwsector het vaak ontgelden, maar nu kunnen veel mensen in deze branche gewoon doorwerken. De afname heeft ook te maken met de sterke economische groei die Duitsland momenteel doormaakt.

Veel bedrijven zijn weer bereid nieuw personeel aan te trekken. Dinsdag nog kondigde luchtvaartmaatschappij Lufthansa aan dit jaar 3000 nieuwe banen te scheppen.

Verhoging

Het nieuwe jaar in Duitsland begon met een btw-verhoging van 16 naar 19 procent. Die kan een negatieve invloed hebben op de economische groei. Volgens analisten zou een aanhoudende daling van de werkloosheid het effect van de btw-verhoging enigszins kunnen opvangen.

De Duitse economie is de grootste van Europa en neemt mondiaal de derde plaats in, achter de Verenigde Staten en Japan.

Het Duitse economische onderzoeksinstituut DIW verwacht dat de economie in het land dit jaar 1,7 procent zal groeien. Het afgelopen jaar is de groei vermoedelijk uitgekomen op 2,3 procent.

Na de terugval van dit jaar zal de expansie in 2008 waarschijnlijk weer toenemen. Het DIW gaat voor dat jaar uit van een groei van 2,5 procent, zo maakte het woensdag bekend.