HOOFDDORP - Het nieuwe kabinet moet meer geld uittrekken voor de omlegging van de rijksweg A9 bij Badhoevedorp. Dat heeft burgemeester Tineke Netelenbos van Haarlemmermeer dinsdag gezegd in haar nieuwjaarstoespraak.

Minister Karla Peijs van Verkeer en Waterstaat sloot eind 2005 een overeenkomst met onder meer Haarlemmermeer. Daarin zegde de gemeente toe bijna 110 miljoen euro bij te dragen aan de omlegging.

Die operatie gaat in totaal 300 miljoen euro kosten. Naast gemeente en rijk dragen de provincie Noord-Holland en Schiphol bij in de kosten.

Meebetalen

Netelenbos zei dinsdagavond dat de gemeente best wil meebetalen aan de omlegging van de weg, maar dan wel tijdelijk. "Tenslotte betreft het hier een rijksweg." Volgens de burgemeester kan de rijksoverheid de kosten voor de gemeente terugbetalen uit een nog een in te stellen mobiliteitsfonds voor automobilisten.

Haarlemmermeer gaat daarover een brief schrijven naar kabinetsinformateur Herman Wijffels. De gemeente pleit al tijden voor omlegging van de A9, omdat de weg voor veel lawaai- en stankoverlast zorgt in Badhoevedorp. In de bestuursovereenkomst uit 2005 staat dat de werkzaamheden voor de omlegging in 2012 beginnen en in 2015 klaar moeten zijn.