NIJMEGEN - Het Nijmeegse vervoersbedrijf Novio komt definitief in handen van Connexxion. Dit bedrijf voegt Novio samen met haar regiodochterbedrijf Hermes. Novio en Hermes gaan in het zuidelijk deel van Gelderland samen het KAN-bedrijf heten.

Dat heeft de gemeente Nijmegen dinsdag bekendgemaakt. De verkoop van Novio heeft heel wat voeten in aarde gehad. Het Haagse vervoersbedrijf HTM haakte eerder op het allerlaatste moment af als koper. Volgens HTM was Novio 'aan lager wal geraakt'.

Daarop ontsloeg de gemeente Noviodirecteur Martin van Lokven, maar in augustus bepaalde de rechter dat dat onjuist was. Nijmegen moet Van Lokven een forse schadevergoeding betalen.

Onderhandelingen

De misgelopen onderhandelingen met HTM hebben Nijmegen ruim negen ton euro gekost, zo maakte verantwoordelijk wethouder Peter Lukassen vorige maand bekend. De raad stemde op 6 december al in met de verkoop aan Connexxion, maar er was meer tijd nodig omdat zowel de betrokken ondernemingsraden als de bedrijfsdirecties nog hun bedenkingen hadden.

Nu is de werkgelegenheid voor de ruim vijfhonderd werknemers van Novio voor drie jaar gegarandeerd. In 2010 geeft de stadsregio Arnhem-Nijmegen KAN opnieuw concessies uit voor het regionale openbaar vervoer. Het nieuwe KAN-bedrijf zal daar zeker op inschrijven, aldus een woordvoerder van de gemeente.