ROTTERDAM - De Holland Amerika Lijn keert na 36 jaar terug naar Rotterdam. De HAL opent over twee maanden zijn Europese hoofdkantoor in de stad. Dat heeft burgemeester Ivo Opstelten dinsdag gezegd in zijn nieuwjaarsrede. "De trots van Rotterdam weer terug op eigen bodem", zei een opgetogen Opstelten in het stadhuis.

In 1873 begon vanuit Rotterdam een rechtstreekse scheepvaartverbinding naar New York. Vertrekpunt was het huidige Hotel New York op de Wilhelminapier.

Concurrentie

De transatlantische verbinding naar de nieuwe wereld bleef tot 1971 actief. De concurrentie van de luchtvaart werd te groot. Op 8 november '71 verliet de Nieuw Amsterdam (II) de Wilhelminapier voor de allerlaatste oversteek.

Het kantoor van de HAL was eerder dat jaar al overgeplaatst naar New York.

Cruisevaart

De HAL is nu een cruisevaartmaatschappij en onderdeel van Carnival Cruise Lines in Miami. De schepen waarmee de HAL vaart hebben nog wel Nederlandse namen, zoals de Statendam, de Noordam, de Zuiderdam en de Rotterdam.

Een van de voorgangers van dat schip is het stoomschip de Rotterdam dat is gebouwd in 1959. In het voorjaar komt dit maritieme monument, dat wordt gerestaureerd in Polen, terug naar zijn voormalige thuishaven. Het krijgt daar een vaste ligplaats en onder meer een educatieve functie.