DEN HAAG - Ongeveer 325.000 mensen hebben de afgelopen drie maanden de guldenmunten ingewisseld voor de euro. Het ministerie van Financiën heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Zaterdag 30 december was de laatste dag waarop de guldenmunten nog konden worden omgeruild.

De ingeleverde munten hebben een waarde van in totaal circa 14,6 miljoen euro. Dat betekent dat het merendeel van de guldenmunten nog ergens in oude sokken of laatjes moet rondslingeren. Bij het begin van de campagne 'Maak euro's van uw guldens' waren nog 3,5 miljard guldenmunten in omloop, met een tegenwaarde van 500 miljoen euro.

Drukte

De guldenmunten konden worden ingeleverd bij postkantoren en De Nederlandsche Bank (DNB). De postkantoren namen de laatste drie maanden bijna 304.000 muntzakken in, circa 20.000 mensen brachten hun oude munten naar de agentschappen van DNB. De grootste drukte deed zich in de laatste week voor. Afgelopen vrijdag en zaterdag waren samen goed voor 100.000 muntzakjes.

Het kan tot eind april duren voordat iedereen die guldenmunten heeft ingeleverd het bedrag in euro's krijgt overgemaakt. Guldenmunten kunnen met ingang van dit jaar niet meer worden omgeruild. Voor guldenbiljetten kan dat nog tot 2032.