AMSTERDAM - De AEX-index is dinsdag, de eerste handelsdag van het nieuwe jaar, door de magische grens van 500 punten gebroken. Na drie kwartier handel stond de graadmeter van meest verhandelde fondsen in Amsterdam op 500,51 punten, 5,17 punten, ofwel 1 procent boven de slotstand van vrijdag.

Beleggers hebben voor het laatst een stand van 500 punten op het koersenbord van de graadmeter gezien in mei 2002. De hoogste stand van de AEX-index ooit werd bereikt in september 2000: 703,18 punten. De AEX-index flirtte vorig jaar tot drie maal toe met de 500-puntengrens. Het lukte beleggers iedere keer net niet om de index over deze psychologische barrière te tillen.

Azië

Beleggers lieten zich dinsdag vooral inspireren door de koerswinsten op de Aziatische aandelenmarkten. Belangrijk bedrijfsnieuws om richting te geven aan de handel was er niet. Ook op het macro-economische vlak is de agenda leeg. Ook op de omringende beurzen zat de stemming er goed in. Parijs, Londen en Frankfurt gingen 0,8 à 0,9 procent vooruit.

De AEX-index werd vooral gestuwd door de zwaarwegende financiële dienstverleners. Zo werden ING en Fortis meer dan 1,6 procent meer waard, terwijl ABN Amro 1,3 procent won. De Italiaanse dochter van ABN, Antonveneta, zou voor 1 miljard euro aan slechte leningen hebben afgestoten.

Technologie

Automatiseerder Getronics, de grote verliezer van vorig jaar, ging 1,8 procent vooruit, ging aan kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 2,4 procent. Een van de weinige dalers was ASML. De toeleverancier aan de chipindustrie zakte 0,3 procent.

Op de lokale markt in Amsterdam sprong Rood Technology in het oog met een koersverlies van 6 procent. Voorbeurs maakte de toeleverancier aan de chipindustrie een tegenvallende omzet bekend over het afgelopen jaar.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3275 dollar tegen 1,3200 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen afgelopen vrijdag.