LJUBLJANA - Slovenië is op 1 januari 2007 het eerste nieuwe EU-land dat de euro invoert, sinds de twaalf oorspronkelijke eurolanden dat vijf jaar geleden deden. De Slovenen zijn echter bang dat de invoering gepaard zal gaan met exorbitante prijsstijgingen.

Bekijk video

Slovenië is het eerste land dat de euro invoert sinds de algehele invoering en dus het enige land dat zijn verwachtingen kan baseren op de realiteit. In de landen waar de euro nu al vijf jaar het gemeenschappelijk betaalmiddel is, heerst veel scepsis over de munteenheid.

Veel Europeanen kijken met nostalgie terug op hun oorspronkelijke munteenheid. Volgens een recente enquête wil ruim de helft van de Nederlanders de gulden terug als betaalmiddel. Ook de meerderheid van de Duitsers en Fransen willen respectievelijk de mark en franc terug.

De meeste mensen ergeren zich aan de prijsstijgingen die plaatsvonden tijdens de euroinvoering. Negen van de tien Europeanen uit eurolanden denkt dat prijzen zijn gestegen door de euro.

De Europese Commissie heeft de Slovenen aangeraden te "stemmen met hun voeten", oftewel winkels die de prijzen te veel verhogen, te boycotten.