MOSKOU - Wit-Rusland heeft zondag in een laatste poging om een crisis te voorkomen over gasleveranties zijn hoogste onderhandelaar naar Moskou gestuurd. Vicepremier Vladimir Semasjko moet voorkomen dat het Russische staatsgasbedrijf Gazprom maandag om 08.00 uur (Nederlandse tijd) de gastoevoer naar Wit-Rusland afsluit.

Tot nog toe beklaagde Gazprom zich er over dat onderhandelingen over een nieuw gascontract vooral verliepen via telefoon en fax en met Wit-Russiche ambtenaren die naar Moskou waren gereisd. Zij zouden te laag in rang zijn om een contract te kunnen sluiten.

De Russische monopolist dreigde afgelopen week de gaskraan naar het buurland dicht te draaien als het niet in zou stemmen met de ruimschoots verdubbelde prijs die het had vastgesteld voor 2007.

Daarop dreigde Minsk de doorvoer van Russisch gas naar Europa te stoppen.

Wit-Rusland verklaarde zich zaterdagavond bereid volgend jaar fors meer te gaan betalen voor Russisch gas. Semasjko zei toen dat zijn land na koortsachtig overleg in Moskou akkoord is gegaan met een prijsverhoging van 46 naar 100 dollar per 1000 kubieke meter.

Een woordvoerder van Gazprom liet evenwel in een reactie weten dat er nog lang geen sprake is van een overeenkomst.

Ongeveer 20 procent van de Russische gasexport naar Europa stroomt door Wit-Rusland. Een vergelijkbare ruzie tussen Gazprom en Oekraïne een jaar geleden zorgde ervoor dat gasleveranties naar West-Europa werden verstoord. Het leidde ook tot vragen over Moskous betrouwbaarheid als energieleverancier.