LONDEN - Voor het eerst in meer dan tien jaar hebben de Europeanen de Amerikanen overtroffen met fusies en overnames. Volgens voorlopige cijfers van het onderzoeksbureau Thomson Financial is dit jaar de totale waarde van de fusies en overnames waarbij Europese bedrijven waren betrokken, uitgekomen op 477,8 miljard dollar (457,6 miljard euro).

De Amerikaanse fusie- en overnameactiviteiten kwamen niet verder dan 446,5 miljard dollar, aldus het onderzoek waaruit The Wall Street Journal dinsdag citeerde. Dit is het laagste niveau sinds .

De laatste keer dat Europa de VS naar de kroon stak was in 1991. Volgens de onderzoekers hebben de Amerikanen de toppositie vooral verloren door de boekhoudschandalen, die het Amerikaanse bedrijfsleven op zijn kop hebben gezet en managers deden sidderen.

Bij de boekhoudschandalen waren bovendien WorldCom en Tyco International betrokken, Amerikaanse bedrijven die zich in de afgelopen jaren op overnamegebied zeer geroerd hebben. WorldCom moest in de zomer zelfs uitstel van betaling aanvragen toen bleek dat het voor miljarden dollars had gefraudeerd.