MINSK - Wit-Rusland is toch bereid volgend jaar fors meer te gaan betalen voor Russisch gas. Dat heeft een vicepremier Vladimir Semasjko zaterdag gezegd in een persconferentie in Minsk.

Hij zei dat zijn land na koortsachtig overleg in Moskou akkoord is gegaan met een prijsverhoging van 46 naar 100 dollar per 1000 kubieke meter gas.

Ontkennen

Woordvoerder Sergej Koeprijanov van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom liet evenwel in een reactie weten dat er nog lang geen sprake is van een overeenkomst.

"Wij ontkennen dat we met deze prijs akkoord zijn gegaan, en veel andere dingen die in Minsk zijn gezegd. Helaas kan ik niet zeggen dat we dichtbij een akkoord zijn ", aldus de zegsman.

Kraan

De Russische monopolist dreigde afgelopen week de gaskraan naar het buurland dicht te draaien als het niet in zou stemmen met de ruimschoots verdubbelde gasprijs die het had vastgesteld voor 2007.

Daarop dreigde Minsk de doorvoer van Russisch gas naar Europa te stoppen. Zaterdag reisde een delegatie uit Wit-Rusland naar Moskou voor crisisoverleg.