AMSTERDAM - Op de laatste dag van de omwisselactie van 'oud' muntgeld voor euro's was het zaterdag druk op veel postkantoren. Veel mensen kwamen nog langs met guldenmuntjes om deze in te leveren. Een woordvoerder van Postkantoren b.v. zei zaterdag dat het onder andere bij postkantoren in Utrecht, Amstelveen en Hilversum 'druk tot erg druk' was.

Maar niet alleen de omwisselactie zorgde voor veel drukte. "Er kwamen ook veel studenten op de laatste dag nog een ov-jaarkaart voor het nieuwe jaar halen. En heel wat mensen kwamen langs om zich te laten identificeren in het kader van de Wet identificatie bij dienstverlening", aldus de woordvoerder.


Peter Pasman | Mensen komen naar de Nederlandsche Bank om hun guldens in te wisselen

Sinds 2002 kon iedereen oude stuivers, dubbeltjes, kwartjes, guldens, rijksdaalders en vijfguldenmunten nog omwisselen bij De Nederlandsche Bank (DNB) voor euro's. Per 1 oktober zijn daar de postkantoren bijgekomen. De omwisselactie loopt tot eind dit jaar.

Bij de postkantoren liep het aanvankelijk niet storm. "Het begon rustig met enkele honderden geldzakjes per dag", aldus de woordvoerder. "Dit liep op tot enkele duizenden per dag. Na de kerstdagen echter ging het hard met 20.000 of meer geldzakjes per dag."

De laatste tussentelling van de campagne Maak euro's van uw guldens was op 11 december. Toen maakte DNB bekend dat er 4,4 miljoen gulden was ingeleverd, met een gemiddelde van 100 gulden per klant. De tegenwaarde bedraagt zo'n 2 miljoen euro.

DNB verwacht in de eerste week van januari te weten hoeveel guldens zij heeft ontvangen. De oude munten zijn na 1 januari officieel niets meer waard. Bankbiljetten kunnen nog tot 2032 worden ingewisseld.