CUPERTINO - Apple Computer herziet zijn resultaten over de financiële jaren 2004 tot en met 2006 wegens onregelmatigheden bij de toekenning van optieregelingen. Dat maakte de Amerikaanse onderneming vrijdag bekend.

Het gaat om optieregelingen die tussen 1997 en 2002 werden toegekend aan bestuurders van Apple, onder wie topman Steve Jobs.

Het bestuur van de iPod-fabrikant gaf aan volledig vertrouwen te hebben in Jobs en het hogere management van Apple. De herziening van de jaarcijfers volgt op een intern onderzoek bij het computerbedrijf naar onregelmatigheden bij optieregelingen.

Jobs

De Britse zakenkrant Financial Times meldde donderdag nog dat Jobs voor 7,5 miljoen dollar opties had gekregen in 2001 zonder toestemming van de directie van Apple. De krant schreef verder dat documenten die het tegendeel beweerden, bleken te zijn vervalst.

Jobs zou later de optieregelingen teruggeven.

Herzien

Om alle optieregelingen correct in de resultaten weer te geven, worden de jaarcijfers over 2004-2006 neerwaarts herzien met respectievelijk 4 miljoen dollar in 2006, 7 miljoen dollar in 2005 en 10 miljoen dollar in 2004.

Volgens Apple was Jobs wel op de hoogte van bepaalde transacties en had hij zelfs data aanbevolen om de opties op uit te oefenen. Hij heeft echter geen financieel voordeel gehad van de regelingen, aldus Apple.

Het aandeel Apple steeg in de elektronische handel voor opening van Wall Street met meer dan 3 procent. De afgelopen dagen stond de beurskoers van Apple flink onder druk door speculaties over een mogelijk vertrek van Jobs door de affaire.