MOSKOU - Shell moet samen met twee Japanse partners grotendeels opdraaien voor de kostenoverschrijdingen bij Sachalin-II. Dit hebben de Russische autoriteiten afgedwongen bij de onderhandelingen over deelname van het Russische staatsbedrijf Gazprom bij het omvangrijke olie- en gasproject Sachalin-II, meldde de Britse zakenkrant Financial Times vrijdag.

Shell maakte vorige week bekend dat Gazprom een beslissende stem krijgt in het consortium dat Sachalin-II gaat ontwikkelen. Het Brits-Nederlandse olieconcern was tot dan meerderheidsaandeelhouder. Met het akkoord, dat onder grote druk van het Kremlin tot stand kwam, is een bedrag gemoeid van 7,45 miljard dollar.

Protocol

Nu blijkt dat aan het akkoord ook een geheim protocol is toegevoegd. Daarin worden Shell en de twee andere partijen in Sachalin-II, Mitsui en Mitsubishi, verplicht om 3,6 miljard dollar aan kostenoverschrijdingen voor eigen rekening te nemen. Gazprom hoeft niet bij te dragen.

De afspraken lekten donderdag uit via Russische media. Shell wil geen commentaar geven.

De kosten voor Sachalin-II zijn tot 2014 geraamd op 19,4 miljard dollar. Daarvan kunnen de buitenlandse partijen in het project 15,8 miljard dollar doorberekenen, voordat zij winsten moeten delen met de Russische overheid.